El Pisco és l'aiguardent de raïm peruà obtingut de la destill.lació dels vins frescos de la fermentació exclusiva del most de raïm (suc de raïm), seguint les pràctiques tradicionals establertes a les zones productores prèviament reconegudes i declarades com a tals per la legislació nacional . Les úniques zones productores de Pisco són la costa dels departaments de Lima, Ica, Arequipa, Moquegua i les valls de Locumba, Sama i Caplina del Departament de Tacna al Perú.
Diversos cronistes com Guamán Poma de Ayala, Pedro Sarmiento de Gamboa, Fra Martín de Murúa, Bernabé Cobo i Pedro Cieza de León acrediten l'existència d'aquest referent geogràfic des d'inicis de la Colònia, destacant, a més, el cultiu de la vinya i la elaboració de vins i aiguardents en aquesta zona. Així mateix, Miguel Cabello de Balboa, en els seus "Misceláneas antàrtiques" escrites el 1586 esmenta expressament les valls d'Ica, Yumay i Pisco en descriure la costa sud del Perú.
A partir del segle XVII, com donen compte diversos cronistes i altres fonts històriques, es produeix la interacció d'una terra propícia per al raïm, amb una cultura tecnològica desenvolupada a les valls del sud peruà, d'on neix l'aiguardent de Pisco. La història del Pisco és doncs la història d'un mestissatge que enriqueix la nostra cultura i que tots reconeixem com a part de la nostra identitat nacional dins i fora de les fronteres del Perú.
A la costa del Perú s'ubiquen una vall, un riu, un port i una ciutat anomenats, des d'inicis de la Colònia, Pisco. La vinculació del Pisco amb la geografia i la toponímia peruana és doncs indiscutible. L'aiguardent de Pisco, beguda tradicional del Perú, i "producte bandera" ofereix avui al món la seva qualitat de llarga nissaga i arrels pròpies.
CAN MAJORAL GORGOLLASSA 2022
Fa 1 setmana
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada