Peru

Peru

diumenge, 5 de setembre del 2010

INCA KOLA

Inca Kola és una beguda gasosa originària del Perú que es va vendre per primera vegada el 28 de juliol del 1935. Va ser inventada per la família d'origen britànic Lindley al Districte de l'Rimac, a Lima. El seu consum es dóna principalment al Perú encara que també és consumida en moltes altres parts del món. Té un sabor dolç i un color groc-daurat. El contingut principal és l'aroma de la planta marialluïsa, encara que la seva fórmula es guarda en absoluta reserva industrial.
Aquesta beguda sol acompanyar tant als plats de la gastronomia del Perú, com a aquella específicament d'origen asiàtic consumida localment anomenada Chifa.

Inca Kola i Irn-Bru (populars al Perú i Escòcia, respectivament) comparteixen l'assoliment de ser dues begudes gasoses en el món que al seu país d'origen superen àmpliament en vendes a Coca-Cola.
Aquest llarg lideratge en el mercat peruà va causar que, el 1999, Coca-Cola adquirís, per 300 milions de dòlars, el 49% de les accions de la Inca Kola. Com a part de l'acord de compra, la Corporació Lindley va obtenir el dret d'embotellar Coca-Cola i les marques afins (Fanta, Sprite, etc) al Perú. La transnacional nord-americana va obtenir, d'altra banda, la propietat de la marca per la seva producció i comercialització fora del país mantenint la Corporació Lindley la propietat de la mateixa al Perú.

SALSA DE AJI AMARILLO

Una salsa peruana amb maní (cacauets). Els ajíes peruans tenen color groc o ataronjat, són picantets, tenen forma allargada i fineta, el sabor és afruitat, la salsa de xili groc queda molt saborosa i combina molt bé amb el gust del cacauet torrat, adequat per a preparar les patates de carn groga , empanades, tamales, etc.
Ingredients:

    
* 2 cullerades d'oli
    
* 6 pebrots grocs sense llavor, mòlt i fregit
    
* 225 grs de cacauets torrats i mòlts
    
* 2 tasses de llet evaporada
  
  * 1 tassa de brossat
    
* Sal i pebre 

Elaboració de la Salsa d'ají groc:

   
1. Posar l'oli a escalfar, afegir  l'ají groc i remoure, afegir el cacauet i la llet o el brou només la necessària
Amagar-ho totper fer una salseta, salpebrar.
   
2. Bullir fins que s'espesseixi, movent perquè no s'enganxi. Retirar del foc i afegir-hi el brossat, barrejar fins que quedi una pasta suau, rectificar de gust.

2 agost de 2010 DIA 4 LIMA/CHICLAYO

Avui ja som l'equip al complet, s'han unit a nosaltres (mallorquins i bascos) les nenes catalanes. Comencem el dia amb un CITY TOUR per Lima, ja coneixem la ciutat però avui visitem les zones més turístiques que hem deixat per fer-ho avui amb tot el grup.Visitem el Parc de l'Amor, després anem al nucli antic i recorrem la Plaça Major i els seus edificis més significatius: La Catedral, el Palau de Govern, l'Arquebisbat i el Monestir de San Francisco. La guia ens dóna unes excel lents explicacions de cada un dels llocs esmentats però també gaudim del simple passeig pel centre històric de la ciutat, lloc on es concentra bona part de la vida social de la ciutat i perfecte enclavament per observar la gent local i turistes gaudint de l'encant de la ciutat.
PARQUE DEL AMOR


Podeu veure una imatge del Parc de l'Amor, zona verda sobre un penya-segat amb cert aire gaudinià; diuen els habitants de Lima que les parelles d'enamorats que reprodueixin la imatge de l'estàtua tindran sort en la convivència. Molts de recent casats visiten el lloc per demanar sort i fer-se unes precioses fotografies en aquest encantador enclavament.
PLAZA MAYOR LIMA
Aquesta és la font de bronze de la Plaça Major, en el dia de les Festes Pàtries (dies abans de la nostra arribada) d'aquesta font brolla Pisco (aiguardent local) enlloc d'aigua. Darrera podeu observar la majestuositat de la Plaça Major amb els seus edificis colonials (Casa de Aliaga, Casa Riva-Aguero ...) i també els edificis més representatius de la ciutat.
PALACIO ARZOBISPAL
El Palau Arquebisbal destaca per la seva ornamentada façana i són impressionants seus balcons tallats en estil morisc.
CATEDRAL DE LIMA
La catedral domina el costat oriental de la Plaça Major. Francisco Pizarro, conqueridor de Peru i fundador de Lima va posar la primera pedra i també va ser enterrat en ella. L'edifici és d'estil barroc-renaixentista i es compon de 5 naus i 10 capelles, la imatge de Jesús situada a la capella de Joan Baptista és considerada la més bella de Sudamérica; d'especial interès és el cadirat del cor, els altars coberts amb pa d'or, així com l'art sacre del museu.
IGLESIA DE SAN FRANCISCO
L'impressionant complexe colonial es compon d'una església, un convent, les capelles de la Soledat i el Miracle i les impressionants catacumbes. La façana és un dels millors exemples de l'arquitectura barroca del segle XVII de Peru. El Claustre i el Pati del Convent conserven la decoració original de rajoles sevillanes.El més impressionant de la Catedral són les seus catacumbes, en aquesta cripta es van realitzar al voltant de 70.000 enterraments. S'hi poden observar fileres d'ossos, cercles de calaveres i fèmurs en el fons d'un pou.
Aquest va ser el nostre CITY TOUR per Lima durant tot el matí, després de dinar ja vam iniciar el nostre trasllat a l'aeroport amb destinació a Chiclayo, en arribar a aquesta ciutat ens allotgem a l'hotel Costa del Sol. Anem a donar una volteta per la Plaça Major que està molt a prop, vam visitar la Municipalitat (ajuntament) on hi havia una exposició de fotografies de diferents festes populars dels llocs més pintorescos del país. Finalment anam a sopar a una pizzeria del costat de l'hotel on degustam una pizza de pepperoni, ens crida l'atenció que mengen la pizza (i gairebé tot) amb salsetes, una d'elles és la més popular del país: L'AJI (salsa feta a base de rocoto, pebrot picant però que el seu sabor no distorsiona el gust natural dels aliments).
MUNICIPALITAT CHICLAYO
SALSETES: AJI DE ROCOTO (PICANTET)