Peru

Peru

dilluns, 25 d’abril del 2011

14 d'agost de 2010 DIA 16 CUZCO

Ja estem a Cuzco, preciosa ciutat, plena d'arcs i places d'estil espanyol i balcons de fusta sobre els estrets carrers empedrats, va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1983. Les dones ataviades amb faldilles de diverses capes i barrets en forma de fon sobre les seves llargues trenes negres xerren en quechua a les escales de la catedral, component una estampa del passat que es barregen amb el present. La conquesta espanyola va donar lloc a bells edificis colonials, mentre que la precisa maçoneria de les antigues murades recorda que els inques van fundar la ciutat.
Aquesta ciutat, centre històric i cultural dels inques, en ella van governar 13 emperadors inques i van formar un gran imperi. Va ser l'emperador Pachacutec qui va projectar la ciutat i va idear la distribució de Cuzco en forma de puma que era un animal sagrat per als inques.
Francisco Pizarro van conquerir la ciutat i la van convertir en un símbol de la tradició mestissa ja que combina elements colonials amb elements andins. Durant molts anys considerada un reducte remot de la cultura inca, des del redescobriment del Machu Pichu s'ha convertit en una destinació turístic de primer ordre.

La nostra primera aturada és Koricancha i Sant Domingo, Koricancha significa recinte d'or, es va erigir en honor d'Inti, el déu del sol. Aquest temple, el més ric de l'imperi inca, tenia els murs coberts d'or i pedres precioses i el jardí decorat amb estàtues a mida natural, en or i plata, d'animals, arbres autòctons i tiges de blat de moro. Aqui es traslladaven els cossos momificats de nobles inques durant les cerimònies. Lamentablement el temple va quedar despullat de tots els seus tresors després de l'arribada dels conqueridors.
L'església i el convent de Sant Domingo es van aixecar sobre el santuari inca, de manera que combina totes dues cultures. Resulta difícil imaginar com seria el temple, ja que es conserva molt poc d'ell, però la imponent arquitectura trapezoïdal, el sòl empedrat i les fornícules de les parets encara insinuen el seu passat esplendor.

KORICANCHA I EL CONVENT DE SANTO DOMINGO
 Va ser un lloc impressionant, una església catòlica amb l'interior, amb esquelet inca, la mesquita de Cordoba peruana; hi havia dues enormes sales armades amb enormes blocs de pedra de la zona, pedres ensamblades perfectament per la cara exterior però també estudis demostren per l'interior i fins amb 14 angles acoblats perfectament, aquesta construcció demostra els enormes coneixements en la matèria dels inques, aquestes construccions estan perfectament preparades per resistir terratrèmols. També les portes i les finestres amb la base més ampla que la part de dalt estaven perfectament dissenyades per aguantar els sismes, podem veure en la següent fotografia la perfecció de la construcció i el perfectament alineades que estan les finestres.
KORIKANCHA
Després visitam el mercat central de Cuzco, a nosaltres ens encanta visitar aquest tipus de mercadets locals, aquí és veu l'essència del lloc, quins productes es consumeixen, com viu la gent local, etc.
Hi ha un caramull de paradetes, una que ens crida l'atenció és una relacionada amb la bruixeria, xamaneria... i on es venen productes alucinògens que ajuden a la gent a viatjar a altres móns i a altres estats vitals. Aquí teniu la parada on podeu veure el "CÁCTUS DE SAN PEDRO" d'on s'extreuen uns preparats amb les propietats abans esmentades.
MERCAT CENTRAL DE CUZCO
Vam tastar diferents productes, formatges, sucs... però sobretot ens va sorprendre una cosa, el guia ens va comprar i deixar tastar unes patates que soc recollides dalt de les muntanyes i són enterrades dins la neu o gel i allà es couen amb la fredor, llavors són portades al mercat per degustar i la veritat és que van ser boníssimes; com hem repetit és impressionant la gran quantitat de varietats de patates i altres tubercles que poseeix al Peru i que confereixen la gran diversitat de matèries primeres de la cultura gastronòmica del país.
Tot seguit podeu veure també la carn més preuada del Peru, la carn de cuy que la gent prepara al forn i duu a vendre al mercat. A nosaltres no ens va fer mengera però segur que deu ser bo.
CUY ROSTIT
PATATES CUITES AMB EL FRED DE LA MUNTANYA
Després visitam la construcció de SACSAYHUAMÁN, és un impressionant exemple de l'arquitectura militar inca. Es composa de 3 terrasses escalonades rodejades per un mur en ziga-zaga, la murada té una extensió d'uns 300 metres i alguns dels blocs de pedra assoleixen els 5 metres d'altura i les 350 tones de pes. Les pedres estan ben encaixades que fins i tot a les cròniques espanyoles de l'època citen que ni tan sols hi podien introduir el fil d'un ganivet. 
Mils d'homes foren reclutats per moure i colocar les pedres, es creu que uns 20.000 indis hi van treballar i que milers d'ells hi van perdre la vida.
Al construir Cuzco els incas la van concebre en forma de puma, SACSAYHUAMÁN representa el cap, la seva murada asserrada les dents; la ciutat, el cos i el tempre de KORICANCHA la coa.
Els espanyols van utilitzar moltes d'aquestes pedres per fer construccions cristianes a Cuzco i per això el complexe ha quedat bastant deteriorat encara que es pot deduir perfectament la seva grandiositat.

SACSAYHUAMÁN
Tot seguit visitam una fàbrica de llana de camèlids on podem observar com es confeccionen diferents prendes de vestir. N'hi ha vàries per aquesta zona i cal recomenar visitar-ne alguna.
Llavors anam cap a Cuzco, visitam una zona de murades o parets de pedra; podem observar curiositats com la pedra de 12 costats integrada dins l'antiga murada inca.


També vam poder veure una altra murada on les pedres formaven la forma d'una puma, animal sagrat pels incas. Aquí en teniu una fotografia.