Peru

Peru

diumenge, 13 d’octubre del 2013

CURIOSITATS, PRODUCTES, VOCABLES...

Bé, aquesta ja serà la darrera entrada del bloc, ens servirà per anotar certes curiositats, però sobretot a mode de comiat. Com heu pogut observar aquest bloc es va fer part "in situ" durant el viatge, però la major part a casa, des de la distància, amb anotacions, records, fotografies...
Ja passat un temps, la nostàlgia s'apodera de nosaltres, dels moments viscuts, del paratge, de la gent, olors, colors... però el que més ens complau és el temps compartit amb les nostres amistats!!!


PÀGINES WEB DE RECEPTES PERUANES:
http://www.yanuq.com/
http://www.cocinaperu.com/recetas-principales/recetas


RESTAURANTS RECOMANATS A LIMA (peix, marisc, ceviche...):
- Restaurante La mar.
http://www.lamarcebicheria.com/lima/
- Restaurante Punto azul.
 http://puntoazulrestaurante.com/
- Pescados Capital (mariscs).
http://www.pescadoscapitales.com/


MERCADO DEL INCA: Avenida la marina, cuadra 8. Mercat de souvenirs, perfecte per comprar records de productes locals.


PERRO BIRINGO: ca sense pèl peruà, patrimoni de la pàtria.


BODEGUES DE PISCO: de camí a Paracas, per la zona de Chincha hi ha gran quantitat de bodegues de Pisco que es paga visitar, també hi trobarem la bodega Tacama que és gairebé la única del Perú que fa vi.
http://qala.pe/blog/ruta-del-pisco-en-chincha/


PATATA PERUANA: ens van dir que al Perú hi havia més de 3800 varietats de patates!!! En vam tastar unes quantes... a destacar unes cuites dins neu gelada!!


XOCOLATA "MISTI": xocolata molt preuada al Perú, elaborada per la zona d'Arequipa, per als més llaminers!!!


RON CARTAVIO: ron fet de canya de sucre, fet a la zona de Trujillo i en concret a una ciutat amb el nom del ron Cartavio, ciutat que rep el nom de l'hacienda Cartavio (hacienda és el nom que es dóna a les possessions, grans finques agrícoles) i que curiosament va ser propietat en un moment donat d'un tal Guillermo Alzamora, molt mallorquí o almanco dels països catalans el llinatge!!! Ron molt preuat al Perú!!
 http://www.roncartavio.com/home.aspx


RAÏM QUEBRANTA: el raïm va ser introduït al Perú des de les Illes Canàries amb la finalitat de fer vi, les varietats no es van adaptar bé i el vi resultant no era del gust dels espanyols colonitzadors, es van abandonar les vinyes i els locals van aprofitar-les per fer un destil.lat: El Pisco. La varietat quebranta ha estat la resultant de les mutacions genètiques d'aquelles introduïdes pels conqueridors.


ACETAZOLAMIDA: medicament indicat pel mal d'altura, però a nosaltres ens va anar molt bé rovegar coca com els locals!! i no vam tenir cap problema!!


CHACCHAR COCA: mastegar coca. La planta de la coca és considerada per la cultura andina una planta màgica degut als seus efectes com a analgèsic i estimulants. Chacchar coca és un ritual cultura que consisteix en mastegar les fulles i amb l'ajuda d'una substància alcalina com la calç, cendres... s'aconsegueix aquest efecte estimulador.
Nosaltres la vam provar de moltes formes: chacchada, en infusió(trifàsic) , en galetes... i gràcies a això vam aconseguir no patir el mal d'altura!!!


FAUNA TÍPICA DEL CANÓ EL COLCA:

VICUÑA: Un dels quatre camèlids de la zona, el més petit i valuós ja que el seu pèl és el més preuat i car del món!!!


ALPACA: la seva llana és també molt apreciada a més és molt més abundant que la de vicuña i per això és més comercial. És molt comú oferir-te prendes de "baby alpaca", alpaca més joveneta i que en resulta més suau, encara que diuen que no sempre és cert que ho sigui.


LLAMA: molt utilitzada per dur a terme tasques domèstiques.

HUANACO: més salvatge, també en vam veure a la zona de la Patagònia Argentina.

PICACHA: una mescla de conill i esquirol típic de la zona però molt difícil de veure encara que ho vam aconseguir.

MUÑA: planta medicinal silvestre que serveix per a fer millor la digestió i també per descongestionar. Antigament al Perú es feia servir per momificar i per conservar els alimnents. Juntament amb te i coca es fa el que s'anomenta TRIFÀSSIC: que és una infussió perfecte per prevenir el mal d'altura.

http://www.tambonatura.com/es/plantas-medicinales/muna.html

LECTURA SOBRE LA HISTÒRIA DE LA COLONITZACIÓ DEL PERÚ:
Los comentarios reales del Inca Garcilaso de la Vega. Ens parla de la vida al Perú prehispànic i llavors hi ha una segona part que narra de forma més concreta la conquesta i el canvi sobtat de vida dels inques. Aquí en teniu més informació:

http://es.wikipedia.org/wiki/Comentarios_reales_de_los_incas


SACSAYHUAMAN: fortalesa impressionant construida originariàment com a element defensiu però que va esdevenir temple ceremonial inca. Vam gaudir de les restes però tot seguit en podeu veure la seva reconstrucció virtual que mostra la seva fastuositat.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Sacsayhuam%C3%A1n




VOCABULARI RELACIONAT AMB EL MACHU PICCHU:
MACHU PICCHU: muntanya vella. WAYNA PICCHU: muntanya jove. PATALLACTA: nom antic del Machu Picchu, que vol dir ciutat de les altures. INTIPUNKU: porta del sol. RIU URIBAMBA: riu que s'ha d'atravessar per arribar-hi.

Bé, i això és tot, així s'acaba el bloc, amb retard, de forma lenta, pausada... aquí trobareu part del que vam viure aquell estiu a Perú, algunes sensacions, colors, sabors, records... però sempre hi ha coses que es queden al cor, a l'ànima... i que no hem sabut transcriure però que hi estan tatuades!!! Moltes gràcies de part de na Maria Antònia i d'en Rafel Juan al Perú, però sobretot a na Mari Karmen, en Joakin, na Pilar, na Cristina i molt especialment a n'Ainara!!!!




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada